Recent

Recent

Karaköy-Beyoğlu tüneli 139 yaşında

Karaköy ile Beyoğlu arasında çalışan, Türkiye'nin ilk, dünyanın en eski ikinci metrosu olan "Tünel", 139. yılını kutluyor.

İETT'den yapılan açıklamaya göre, 1863'te kurulan Londra Metrosu'ndan 12 yıl sonra hizmete giren ve dünyanın en eski ikinci metrosu olan Tünel'in 139. yaşı dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Tünel karanfiller ile süslenirken, yolcular müzisyenlerin verdiği konserle karşılandı. Konserin gün boyu süreceği belirtildi.
Yerli ve yabancı çok sayıda seçkin davetlinin 17 Ocak 1875'te katıldığı törenle açılan ahşap vagonlu ve buharlı Tünel, 1971 yılında elektrikli hale getirildi. Karaköy ile Beyoğlu arasındaki 573 metrelik mesafeyi 90 saniyede alan Tünel, günde ortalama 200 sefer yaparak, 12 bin dolayında yolcu taşıyor.
'
TÜNEL ÜLKEMİZİN DE EN DEĞERLİ MARKALARINDAN BİR TANESİ'
Açıklamada görüşlerine yer verilen İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, dünyanın en eski ikinci metrosunun İstanbul'da bulunmasının büyük gurur verici olduğunu kaydetti.
Tünel'in sadece İstanbul'un değil, Türkiye'nin en değerli markalarından biri olduğunu belirten Baraçlı, "İETT olarak bu markayı yaşatabilmek ve Tünel'in tarihi dokusunu özenle koruyabilmek bizim için hizmet kalitesi kadar önemli. O nedenle Tünel'i günlük, haftalık, aylık ve yıllık bakımlardan geçiriyor, bu köklü tarihi gelecek nesillere miras bırakabilmek için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Karaköy'den deniz taşımacılığıyla gelen yolcuyu Tünel'den nostaljik tramvay ve metro ile Taksim'e kadar ulaştıran özelliği ile Tünel'in entegre toplu ulaşımın ilk örneklerinden olduğunu aktaran Baraçlı, "İstanbul'daki Taksim ve Kabataş Füniküler sistemi Tünel'in yapımından tam 130 yıl sonra Tünel'den esinlenerek yapılmıştır. Bu özellikleri nedeniyle hem ulaşım hem de nostaljik anlamda Tünel'in değeri İstanbul için hiçbir zaman eksilmeyecektir" değerlendirmesinde bulundu.
İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, 139. yaş günü dolayısıyla Tünel'i ziyaret eden ilköğretim öğrencilerine de Tünel'in tarihi ile ilgili bilgiler verdi. Ardından da çocuklar ile birlikte Tünel'de yolculuk yaparak, fotoğraf çektirdi.
Share on Google Plus

About Hürriyet Yaşayanlar

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder